Campania Stop Abuzului Sexual Fata de Minori

Campania Stop Abuzului Sexual Fata de Minori

vineri, 19 februarie 2010

Adapost pentru victimele violentei in familie

Violenta domestica reprezinta toate actiunile fizice sau verbale savarsite cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altuia, provocandu-i celui din urma suferinta fizica, psihica sau sexuala. Atacul fizic, agresivitatea verbala sau psihologica, amenintarea sau oricare comportament menit sa induca teama, agresivitatea sexuala, precum si impiedicarea unei persoane de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale, izolarea de potentiale surse de sprijin, interzicerea asistentei medicale, toate acestea reprezinta exemple ale abuzului. Ziarul de Mures - Marti, 17 Martie 2009
Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii este unul dintre centrele din Targu-Mures la care pot apela persoanele abuzate de membrii familiei. Centrul de prevenire si combatere a violentei in familie are trei componente. Biroul de informare, infiintat in 2003, se afla pe strada Moldovei nr.1, oferind sprijin si consiliere psihologica, juridica si asistenta sociala. Biroul poate fi contactat si telefonic, apeland 0265-255.931. Adapostul victimelor a fost un proiect finalizat in 2005, a carui adresa nu este publica. Acesta aduce in plus un grad sporit de protectie pentru cazurile grave. Pe langa acestea mai exista si un centru destinat agresorilor care si-a pierdut finantarea,iar in momentul de fata se lucreaza in regim de voluntariat. "Suntem unul dintre putinele centre care nu ne ocupam strict de femei. Ne ocupam de orice membru al familiei, care este o victima. Exista si cazuri in care victimele sunt reprezentanti ai sexului masculin. Centrul nu se ocupa doar de relatia de casatorie, pentru ca multa lume considera ca daca sunt in uniune consensuala, legea nu ii priveste. Legea priveste orice membru al familiei care a fost agresat printr-una din cele sase forme ale violentei", a declarat Teodora Bozdog, psiholog al Institutului Est European de Sanatate a Reproducerii.
Asistarea victimelor violentei domestice nu inseamna si adapostirea acestora. Pentru a putea intra in adapostul destinat victimelor, acestea trebuie sa indeplineasca unele conditii. In decursul unui an sunt asistate la biroul de informare un numar de aproximativ 200 de persoane, numarul celor admisi in cadrul adapostului fiind mult mai redus. "Adapostul este un loc ferit in care se asigura o paza, exista aceleasi tipuri de servicii ca si la biroul de informare, consiliere psihologica, bineinteles mai intensa in cadrul adapostului, consiliere juridica si asistenta sociala." In cadrul adapostului, victimele sunt invatate sa isi redobandeasca libertatea pentru ca de multe ori, din cauza stresului psihic la care sunt expuse, fie ajung in imposibilitatea de a se descurca singure, fie devin izolate, fiindu-le interzis sa mearga la locul de munca sau sa pastreze legatura cu restul familiei.
Una dintre problemele care duc la acceptarea violentei este ca in multe dintre victime nu isi cunosc drepturile si nu observa cand sunt acestea incalcate. "Multe dintre persoane cred in anumite cutume sau stereotipuri, considera ca daca sunt lovite de partenerul de viata si pleaca de acasa vor fi acuzate de abandon de familie de exemplu. In primul rand vorbim de dreptul la siguranta, este un drept pe care il ai din nastere. Ai dreptul in propria ta casa sa fii in siguranta. Din pacate acest drept este incalcat in marea majoritate a cazurilor.", a declarat psihologul.
"Incercam sa ne invatam victimele cum sa se ajute" Majoritatea victimelor abuzurilor nu pot cere ajutor imediat dupa ce sunt agresate. Unora nu le este permis sa iasa din casa atata timp cat prezinta niste urme la nivel fizic, de aceea multe dintre ele se prezinta la centru doar atunci cand nu mai au urme vizibile ale abuzului. Procurarea dovezilor impotriva agresorului precum si procurarea certificatului medico-legal care este admis si in instanta este mult usurata atata timp cat victima prezinta dovezi fizice ale agresiunii. " Noi incercam sa ne invatam victimele cum sa se ajute. O garda de corp in casa nu le putem oferi. Le putem invata in schimb ce sa faca, cum sa faca, unde sa mearga, si cum sa faca sa fie la adapost de partenerul de viata." A declarat psihologul centrului.
Primul pas pentru ajutorarea victimei care apeleaza la centru este evaluarea situatiei cu care aceasta se confrunta. Prima discutie o are deci cu psihologul centrului, care se asigura ca nevoile de baza ale victimei sunt satisfacute. In functie de ceea ce isi doreste victima se stabileste un plan de interventie, adaptat nevoilor acesteia. (sprijin pentru copii, sprijin in plan legal, gasirea unui loc de munca). Laura VIMAN
"Parintii mei nu s-au inteles bine de mult timp, deoarece tatal meu este alcoolic. Acest fapt ne impiedica sa fim o familie normala, lipsea comunicarea sincera intre noi si adevarul e ca ne era frica la toti de el.
Aici in adapost nu ducem griji de lucruri ce ne-au lipsit acasa. Imi place cum arata camerele si ca trebuie sa pastram curatenia. Nu zic ca acasa am fost dezordonati, dar mai mult ne-a venit sa fugim, sa nu vedem ce se intampla cand tata bea. Ne este oferit un confort care nu ni l-am putut permite acasa si pretuiesc truda si grija cu care suntem inconjurati sa nu ne fie grea schimbarea aceasta mare." (FATA, 18 ANI)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu