Campania Stop Abuzului Sexual Fata de Minori

Campania Stop Abuzului Sexual Fata de Minori

vineri, 19 februarie 2010

Cum protejam copiii de riscul de a fi abuzati sexual

Parintii isi pot proteja copiii de riscul de a fi abuzati sexual, totul este sa fie constienti ca acesta este real si nu doar o poveste care li se intampla numai altora.
Lumea Internetului e mare si ascunde multe capcane in care cei mici pot cadea cu usurinta. De asemenea, politia semnaleaza numeroase cazuri de pedofili arestati in ultima vreme, iar declaratiile lor sunt cutremuratoare.
Fereste-te de straini, oricat de amabili ar parea! este unul dintre primele avertismente pe care un copil care merge singur la scoala trebuie sa-l primeasca din partea parintilor sai, fara teama de a-l panica inutil. Aceasta este lumea in care traim, copilul trebuie sa stie sa previna riscul de a intra pe mana unor astfel de rauvoitori.
Ce alte lucruri mai trebuie sa stie parintii si copiii ne spun jurnalistii de la Modern Mom.
Fara secrete!
Obisnuiti-va copiii sa va spuna tot ce li se intampla neplacut cand nu sunteti impreuna. Daca au fost speriati de ceva sau cineva, daca au fost acostati de persoane necunoscute, oricat de amabile ar fi fost. In general, pastrati aceasta regula de familie: fara secrete! Nici chiar bunica nu are voie sa ii spuna celui mic "iti iau o inghetata, dar sa nu ii spui mamei". Copilul mic trebuie sa invete ca nu are voie sa pastreze secrete fata de parintii sai.
Fara nume inscriptionate pe haine! Nu il imbracati cu obiecte vestimentare care sa aiba numele celui mic inscris pe ele, oricat de simpatice ar fi. Riscati ca un eventual agresor sa se foloseasca de aceasta informatie pentru a-l aborda pe copil, care ar capata incredere in el vazand ca necunoscutul stie cum il cheama.
Invatati-l pe copil denumirile partilor corpului sau!
Copilul trebuie sa stie sa explice corect daca cineva a incercat sa ii atinga anumite parti ale corpului sau daca a facut referire la acestea. De asemenea, el trebuie sa fie invatat de mic sa imbrace costumul de baie, pentru ca cei din jur nu trebuie sa vada partile noastre intime.
Avertizati-l cum sa reactioneze!
Preveniti-l pe cel mic cu privire la posibilele situatii cu care s-ar putea confrunta. "Daca un strain iti ofera o bomboana, nu o accepta si indeparteaza-te" sau "Nu pleci cu nimeni de la scoala in afara de mine, chiar daca ti se invoca numele meu", sunt doua astfel de avertismente.
Multi parinti le cer copiilor lor chiar sa o ia la fuga in asemenea situatii.
Invatati-i adresa exacta si numarul de telefon!
Dupa o anumita varsta, orice copil trebuie sa stie perfect care este numele sau complet, adresa exacta si un numar de telefon la care sa se poata suna daca acesta este in pericol. De asemenea, el trebuie invatat ca in cazul in care simte ca este urmarit sau ca este intr-un pericol oarecare sa apeleze la primul politist pe care il intalneste. De asemenea, copilul trebuie sa stie ca cel mai bine este sa ramana in permanenta in multime, sa evite strazile laturalnice, chiar daca traseul este mai scurt.
Siguranta pe Internet!
Oricat de amabili si inofensivi ar parea interlocutorii din spatele ecranului de calculator, acestia nu trebuie sa primeasca de la copiii nostri informatii personale, cum ar fi programul lor sau al parintilor, numarul de telefon, sau alte date care ar permite accesul raufacatorilor in locuinta sau o potentiala agresiune pe strada. De asemenea, copiii trebuie sa refuze cu indarjire sa isi expuna imaginea pe Internet, fie prin intermediul fotografiilor, fie al imaginilor filmate cu telefonul mobil. In plus, calculatorul trebuie sa se afle intr-o zona vizibila parintilor, pentru ca acestia sa poata supraveghea pe cat posibil activitatea copiilor.
Adultii nu au nevoie de ajutor din partea copiilor!
Cei mici trebuie sa fie avertizati asupra faptului ca nici un adult respectabil nu cere informatii sau sugestii unui copil, acestea fiind in majoritatea cazurilor doar pretexte pentru a se apropia de el si a-i castiga increderea. De aceea, oricat ar fi de impresionat de o virtuala "pierdere a catelului" sau a directiei, copilul nu trebuie sa incerce sa il ajute pe necunoscut, deoarece risca sa fie atras intr-o capcana.
Atentie!
Nu spunem ca trebuie ca parintii sa induca panica in randul copiilor lor. Toate sfaturile de mai sus pot fi adresate cat mai natural, intr-un mod firesc si sincer, cu scopul de a preveni orice situatie cu efecte dramatice.
Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu